Sveta maša ob prazniku sv. Florjana

Dodano: 05.05.2014

V soboto smo se gasilci udeležili svete maše ob prazniku svetega Florjana v cerkvi v Škocjanu. Uniformairanih gasilcev nas je bilo 33 (Pgd Studenec, Pgd Žeje-Sv.Trojica in Pgd Dob).

Po zboru pred cerkvijo se je ešalon podal proti cerkvi kjer je potekala sveta maša, ki jo je vodil župnik Jure Ferlež. Po sveti maši smo se podali v brnarico gostujočega društva PGD Studenec, da smo se malo okrepčali.

Gospod Župnik je lepo povedal, da si moramo gasilci pomagati med seboj, da nas kot prostovoljno organizacijo poleg prostovoljnega dela druži tudi prijateljstvo in povezanost tako v društvu kot tudi med društvi. V našem društvu se poslužujemo te medsebojne povezanosti in učimo že mlade gasilce spoštovanja, sodelovanja in nesebičnosti.   

 

Sveti Florijan - zaveznik gasilcev: goduje 4. maja in je eden izmed zelo priljubljenih svetnikov pri nas. Je nasprotnik ognja in zavetnik vode, zato ni nič čudnega, da so si ga prav gasilci izbrali za svojega patrona. Največkrat je upodobljen kot rimski vojščak, kar je tudi bil, ki zliva vodo na gorečo hišo ali cerkev.